Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013


Στα πολυφωνικά τραγούδια του Πωγωνίου μυήθηκαν Γάλλοι!

Τι λέει στον «Π.Λ.» η ερμηνεύτρια Νότα Καλτσούνη

• Μέχρι τη Νορμανδία, στο Γαλλικό βορρά, έφθασαν οι Πωγωνήσιοι ήχοι και τα παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής μας (φωτό), μέσα από ειδικό πρόγραμμα εκμάθησης πολυφωνικού τραγουδιού από το Πωγώνι, το οποίο εκπόνησε η γνωστή τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια  Νότα Καλτσούνη. 
Η κ. Καλτσούνη, που για χρόνια έχει διακριθεί με την πορεία της στο Ηπειρωτικό δημοτικό τραγούδι, είτε αυτόνομα, είτε με άλλα πολυφωνικά συγκροτήματα, είτε σε κοινές εμφανίσεις με το Λάκη Χαλκιά, βρέθηκε πρόσφατα στην πόλη Αλενσόν, όπου δίδαξε για μια εβδομάδα και παρουσίασε πολυφωνικά τραγούδια του ακριτικού Πωγωνίου.
«Το θέμα ήταν το Πωγώνι της Πεντατονίας και της Πολυφωνίας, ενώ η πρόσκληση ήταν από μουσικολόγους του Παρισιού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Καλτσούνη, μιλώντας στον «Π.Λ.».
Μεγάλη συμμετοχή… 
Όπως σημείωσε, η συμμετοχή στο σεμινάριο ήταν μεγάλη, κάτι που δείχνει το ενδιαφέρον των Γάλλων για την μουσική και ιδιαίτερα για την μουσική παράδοση της Ελλάδας.
«Έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό με τις καταβολές των ήχων και των τραγουδιών και διαρκώς προσπαθούσαν να συνδέσουν τα ακούσματα με τις δικές τους μουσικές παραδόσεις» υπογράμμισε και δήλωσε ενθουσιασμένη από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Όπως είπε, η διδασκαλία περιελάμβανε και αρκετό τραγούδι από την πλευρά των Γάλλων που γνώρισαν από… πρώτο χέρι, τα ιδιαίτερα χαρίσματα της πολυφωνικής Πωγωνήσιας μουσικής.
***
Να λοιπόν που το Πωγωνήσιο πολυφωνικό τραγούδι φθάνει μέχρι την Γαλλία, όπου όχι μόνο διδάσκεται, αλλά γίνεται και αγαπητό, όπως άλλωστε έχει συμβεί και γενικότερα με την παράδοση της Ηπείρου, η οποία, λόγω και των χιλιάδων αποδήμων, έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου