Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Ανύπαρκτο δημοσκοπικά το μειονοτικό κόμμα του Μπερίσα

SONY DSC

-οι πιθανοί ελληνικοί ψήφοι του Μέγκα βγάζουν  τσάμη βουλευτή στην περιφέρεια Αυλώνας

Αν και δεν είναι παράδοση οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις στην Αλβανία, ωστόσο δεν μπορεί να μην είναι ενδεικτικές ή μια εικόνα μιας  δεδομένης προεκλογικής κατάστασης. Τις τελευταίες τριάντα μέρες έχουν διεξαχθεί από  ιταλικές δημοσκοπικές εταιρίες, γνωστές στη χώρα τους, 4-5 δημοσκοπήσεις.
Οι τρεις  που έγιναν από ιταλική εταιρία σε συνεργασία με τον ειδησεογραφικό κανάλι Ora news, φαίνονται να είναι μάλλον πιστευτές. Οι δημοσκοπήσεις αυτές από την αρχή έδιναν ένα ελαφρύ προβάδισμα στον συνασπισμό κομμάτων του Εντι Ράμα, ενώ η τελευταία ανέβαζε τη διαφορά αυτή στις 7 μονάδες.
Ένα πράγμα όμως που δεν πρέπει να μας διαφύγει είναι αυτότων μικρών κομμάτων. Από το «τραίνο» των κομμάτων που κουβαλούν και οι δυο συνασπισμοί, λίγα ήταν τα μικρά κόμματα που ήταν παρόντα δημοσκοπικά. Ο Μέτα, ο Γκινούσι και το ΚΕΑΔ από τη μια, και στο συνασπισμό του Μπερίσα  το PDIU των τσάμηδων. Η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία έπεσε στο 0.5 ενώ ο Τόπι είναι στο 2.5%.
Δυο οι επισημάνσεις: πρώτο το PDIU των τσάμηδων βγάζει καλά νούμερα αλλά και έδρα (εκτός τη σίγουρη που έχει στο ψηφοδέλτιο του Μπερίσα), ενώ το άλλο κόμμα δορυφόρος του Μπερίσα  Μεγκα που απευθύνεται στους  έλληνες μειονοτικούς ψηφοφόρους είναι ανύπαρκτο δημοσκοπικά. Και οι δυο δυο διαπιστώσεις έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους.
Τα δυο αυτά κόμματα τις δυνάμεις τους έχουν κυρίως στην περιφέρεια Αυλώνας, (το μπερισικό Μεγκα μόνο εκεί). Καθώς το Μεγκα είναι ανύπαρκτο, έστω όσοι γνωρίζουν λίγα από τον αλβανικό εκλογικό νόμο, καταλαβαίνουν πως οι πιθανοί  ελληνικοί ψήφοι υπέρ του Μεγκα  (καθότι είναι  ακατόρθωτο να βγάλει έδρα) πάνε στη δεξιά συμμαχία Μπερίσα για να πετύχει μια παραπάνω έδρα (ας υποθέσουμε από 4 στις 5 στην εν λόγω περιφέρεια που κι αυτό θεωρείται πολύ δύσκολο). Στη συνέχεια αυτή η έδρα  με μαθηματική ακρίβεια πάει στο δεύτερο κόμμα της συμμαχίας που στην περίπτωσή μας δεν είναι κανέναν άλλο από το   PDIU των τσάμηδων.
Παράλληλα οι λίγες εκατοντάδες ψήφοι του Μεγκα κάνουν ζημιά στο ΚΕΑΔ το οποίο έχει ανάγκη και την μία ψήφο. Αυτή , κατά την άποψή μας, είναι η πικρή αλήθεια. Η ψήφος στο νεομπερισικό μόρφωμα πλήττει ανεπανόρθωτα το συμφέροντα της ΕΕΜειονότητας  και γενικότερα του Ελληνισμού. Ας αναλάβουν τις ευθύνες  τώρα προεκλογικά, γιατί μετά τις 23  οι ευθύνες θα είναι άλλου χαρακτήρα, όσοι ανοικτά ή από τα γραφεία τους  πριμοδοτούν τους τσάμηδες  και τον Σαλί Μπερίσα.

δεροπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου