Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Προβλήματα χωριού Χλωμού – Πωγωνίου

  Αναγνώστης της ιστοσελίδας μας έστειλε προς ανάρτηση την παρακάτω επιστολή:


    Αγαπητοί συμπατριώτες,
Με αφορμή τα δημοσιεύματα που διαβάζω στο Blog-site σας και το ενδιαφέρον προβολής των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Πωγώνι, θα ήθελα να σας θέσω και άλλο ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα ζωτικής σημασίας για το χωριό μου και στη συνέχεια να το προβάλετε στο Blog προς ενημέρωση όλων.
Το Χλωμό από όπου και κατάγομαι, πάππου προς πάππου, έχει μεγάλη ιστορία συγκριτικά με τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής. Ο τίτλος του ήταν πάντα «Αρχοντικό» Χλωμό αφενός μεν για τα αρχοντόσπιτά του (διώροφα ηπειρώτικα πετρόχτιστα σπίτια) τα οποία δεν κάηκαν από τους γερμανούς κατακτητές (το μόνο χωριό στην περιοχή) και έτσι διατήρησε την αρχιτεκτονική του, αφετέρου δε για τις αξιόλογες προσωπικότητές του χωριού μου όπου οικογένειες διέπρεπαν επιχειρηματικά στην Κωνσταντινούπολη και Αμερική αλλά και άνδρες όπου συμμετείχαν σε συνεδριάσεις για τον απελευθερωτικό αγώνα της Βορείου Ηπείρου σε Χειμάρα και Πρεμετή, με σπουδές όπως στη θεολογική σχολή της Χάλκης, σε πανεπιστήμια της Πόλης και της Αθήνας όπου φυσικά για εκείνη την εποχή θεωρείτο κατόρθωμα κάτι τέτοιο.
 Επίσης το χωριό Χλωμό είναι το μοναδικό χωριό με δασική περιουσία αγορασμένη από τον τότε αγά της περιοχής με χιλιάδες χρυσές λίρες από τους Χλωμιότες της Πόλης και όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα. Ίσως αυτό να σας εξηγεί το θέμα με την προσπάθεια ενοικίασης των δασών του Πωγωνίου από τον έπαρχο Μεϊντή διότι για να κάνει αυτή την πράξη πρέπει να πάρει έγκριση ή την συγκατάθεση των Χλωμιωτών εφόσον τα δάση ανήκουν στο Χωριό μας. Οι κάτοικοι του χωριού είναι πλήρως αντίθετοι με κάτι τέτοιο και τον Αύγουστο του 2010 το δήλωσαν και γραπτός στον έπαρχο.
 Απ’ ότι φαίνετε το κύκλωμα είχε φροντίσει να μαζέψει υπογραφές από την Πρόεδρο του χωριού με πρόσχημα τα σύνορα του Χωριού. Στη συνέχεια μετέτρεψαν το έγγραφο προς τα συμφέροντα τους. Η ιστορία σταματάει εδώ. Δεν ξέρω τη συνέχεια του θέματος και που έχουν πάει οι υπογραφές. Πάντως το χωριό μου θα κάνει τα πάντα προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η φυσική ομορφιά του τόπου μας.
Ένα άλλο, πάλι πολύ σοβαρό πρόβλημα, είναι το νερό του χωριού. Είναι το μοναδικό χωριό που δεν έχει νερό στην περιοχή. Ενώ υπήρχε πρόγραμμα για το νερό του Χλωμού αυτό δεν ήρθε ποτέ στα σπίτια μας. Σε μια επίσκεψη του Βαγγέλη Ντούλε στο χωριό μας είπε ότι η Αλβανική κυβέρνηση ξέρει ότι το Χλωμό έχει νερό!!!!!
Κάποιο πρόβλημα υπάρχει εδώ και δεν ξέρουμε τη λύση. Ο έπαρχος μας υπόσχετε συνέχεια ότι θα λυθεί και εμείς νερό δεν έχουμε. Με αυτό το πρόσχημα τον ψηφήσαμε. Η ιστορία απ’ ότι φαίνετε είναι μεγάλη και δείχνει ξεκάθαρα τα παιχνίδια που παίζονται πίσω από την πλάτη μας στην ιδιαίτερη πατρίδα μας. Η μόνη οδός που μπορούμε να διαλέξουμε είναι η δημοσιοποίηση των προβλημάτων του τόπου μας γι’ αυτό σας παρακαλώ να ασχοληθείτε με τα παραπάνω θέματα ερευνητικά ή και να προχωρήσετε στην δημοσίευση της επιστολή μου στο Blog-Site σας.
 Είναι δύο θέματα ζωτικής σημασίας για την περιοχή του Πωγωνίου. Να μην αναφερθώ και στο θέμα του δρόμου όπου έχει αναλάβει ο κ. Ξέρας την κατασκευή του και ξέρω ότι ο Ντούλες έχει θέσει το θέμα στην Αλβανική βουλή για καθυστερήσεις μια μη ολοκλήρωση του σχεδίου.
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ πως οι ξεχασμένες περιοχές της Βορείου Ηπείρου θα πρέπει να ενώσουν τη φωνή τους και να διεκδικήσουν αυτά που τους πρέπουν κάτω από ένα ενιαίο κομματικό φορέα και αυτός ο φορέας ονομάζεται ΚΕΑΔ.

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς
                                                  Κ.Τ.
Υ.Γ. Σας επισυνάπτω το σχέδιο για τον παραπάνω δρόμο και με τις συμμετοχές των δύο χωρών αλλά και ποιες οι αρμόδιες αρχές για την ολοκλήρωσή του.
Υπηρεσια διαχειρισης
προγραμματων κοινοτικης πρωτοβουλιας
interreg

Προτεινόμενο Εργο /ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Α1
Πρόγραμμα INTERREG IIIA/ ΕΛΛΑΔΑ – ΑΛΒΑΝΙΑ
Τίτλος πράξης Βελτίωση ασφαλ/ση επαρχιακής οδού από Μεθοριακό Σταθμό περιοχής Πωγωνίου έως Σωπική και Βελτίωση – ασφ/ση τμήματος 32ης επαρχιακής οδού  από Δέμα έως Μπουραζάνι-35η επαρχιακή οδό
Αξονασ Προτεραιοτητασ 1. ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Μέτρο 1.1 ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Κατηγορίεσ Πράξεων
  1. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (ΟΔΙΚΩΝ & ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ)
Προϋπολογισμός Εργου(€) Ελληνεσ Εταιροι ΑΛΒΑΝΟΙ  Εταιροι
5.150.000 € 1.020.100 €
Προτεινομενοσ Προϋπολογισμός Ενταξησ Εργου(€) Ελληνεσ Εταιροι ΑΛΒΑΝΟΙ Εταιροι
5.150.000 € 1.020.100 €
Χωροθετηση Εργου (Περιφερεια – Νομοσ) (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ HΠΕΙΡΟΥ – ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ)
Διάρκεια υλοποίησης 27 ΜΗΝΕΣ (01/12/2006 – 31/12/2008)
ΓΕΝΙΚΟΣ Επικεφαλησ Εταιροσ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ (ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ
Λοιποι ΕΛΛΗΝΕΣ Εταιροι  
Λοιποι ΑΛΒΑΝΟΙ Εταιροι
  1. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ
Περιγραφή Φυσικού Αντικειμένου
  Πρόκειται να γίνει :
1. Βελτίωση –Ασφαλτόστρωση τμήματος της 32ης Επαρχ. Οδού  μήκους 8.956 μέτρα από Δέμα έως Μπουραζάνι Ν.Ιωαννίνων. (Χωματουργικές εργασίες-τεχνικά έργα-οδοστρωσία- ασφαλτικές εργασίες-σήμανση)
2.Κατασκευή Γέφυρας στο Μπουραζάνι που ενώνει την 32η επαρχιακή οδό με την 35η επαρχ. Οδό μήκους (ανοίγματος 50,00 μ. και 28,00 μ. οι προσβάσεις=78,00 μ.)
Σκοπιμοτητα Εργου – Αναμενομενα Αποτελεσματα Διασυνοριακοσ Χαρακτηρασ της Πραξησ

Βελτιώνονται οι προσβάσεις προς τις πύλες εισόδου-εξόδου  του Μεθοριακού σταθμού περιοχής Πωγωνίου (Ελληνοαλβανικά Σύνορα ) , και γίνεται άρση της επικοινωνιακής απομόνωσης των όμορων διασυνοριακών περιοχών ώστε να αναδειχτεί η περιοχή ως νέος κόμβος Ευρωπαϊκών μεταφορικών δικτύων με αποτέλεσμα την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, τόσο του Δήμου Πωγωνίου και Δήμου Κόνιτσας όσο και της γείτονας Χώρας της Αλβανίας.
Ωφελούμενοι από το έργο είναι οι κάτοικοι και το παραγωγικό δυναμικό των  περιοχών και των δύο χωρών (ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ) καθώς κα οι διερχόμενοι επισκέπτες.




andirafi apo to deropoli 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου